siape COMEL ikot sini tau..

Monday, November 10, 2014

Coq Keria Gula Merah versi Mak Pidah

Assalamualaikum :)

#pray4ISLAM
#pray4MALAYSIA
#pray4GAZA
#pray4PALESTINE
#pray4MH17
#pray4MH370

petang Ahad semalam pekena Coq Keria @ Kueh Keria @ Kueh Gelang
nih resepi Mak Pidah yang punyaa..mih mihh
(aku rase mak aku tengok tibi or belek majalah nih..)
pape pon sini aku nak buat jugak resepi Coq Keria Gula Merah versi Mak Pidah
bagi sesape nak try tu..sangat dialu-alukan
buat aje...sebab kalo nak beli pon 
aku xtau ade ke tidak jual kat kedai kueh muahahaha
lagipon resepi ni sangat SIMPLE dan modal yg sangat MURAH  

jomss kite skodeng...!

Coq Keria Gula Merah versi Mak Pidah dah siap :)

 



bahan-bahan mentah yang digunakan ialah :
1) ubi merah @ red sweet potato 
2) tepung gandum
3) gula merah
4) minyak masak
5) air (guna kuantiti banyak untuk merebus dan kuantiti yang sedikit untuk sira gula merah)

cara-cara membuat Coq Keria Gula Merah versi Mak Pidah:


1) buang kulit ubi & potong ubi sesedap rasa heh heh
(ubi kiri belom buang kulit..tu aku siap display harga ubi..xde mahaii kan :p)
    
2) dah siap potong + basuh bersih..boleh rebus ubi tersebut
(masa rebus letak garam secukop rase nak bagi ubi lemak manis gituu..hew hew)
3) biarkan ubi direbus mendidih..tunggu sehingga ubi empuk :)
(masa tunggu ubi empuk boleh laa nak pegi basuh pinggan ke..kemas dapur ke..
setting barang nak menguli ke..heh hehh)
4) dah siap rebus angkat toskan..biar ubi sejuk sikit yep :p
(tips nak tau ubi dah empuk..sile cucok beliau ngan garpu..huahuahua)
5) bila ubi dah sejuk sikit..boleh lah dilenyek-lenyek kan guna pelenyek :p
(kalo takde pelenyek pakai sudu /garpu /senduk pon bolehh..)

6) ubi dah sempurna lenyek..campurkan dengan tepung gandum sedikit demi sedikit
(kalo doh melekit sikit pon xpe..jangan tambah tepung banyak nanti doh akan keras huhu)  
7) bahagikan doh ubi pade bahagian yang lebih kecil(kalo doh masih lembik boleh tambahkan sedikit tepung..buat bulat-bulat untuk doh ubi nih tiada bahan penaik..jadik bentuk akan kekal kalo buat kecik / besar..terpulang pade citarase anda huhu)

8) bila dah siap doh jadi bulat macam donut..panaskan kuali api perlahan yep
(pastikan masak ngan minyak penuh tau)
9) minyak dah panas dah boleh goreng coq keria ngan jayanya..hew hew
10) balek-balek kan coq keria biar masak sekata..
goreng sampai kekuningan sesedap mata memandang..cewahhh hua huaa
11) bila dah kuning sesedap mata memandang..
sile angkat coq keria tersebut dan tos kan supaya xde minyak berlebihan :)

12) ambil gula merah (harga gule merah pon murahhh) + dengan sedikit air (nak bagi gula larut
13) masakkan gula merah dengan api yang perlahan yep..
(sebab xmo bagi gula hanguss..kacau sehingga sedikit likat)
14) gula merah akan berbuih dan sedikit likat..itu tanda beliau dh masak ngan jayanya :p
15) masuk kan coq keria tersebut dalam gula merah yang dah masak..
gaul-gaulkan semesra yang mungkin sampai coq keria sebati ngan gula merah (pastikan api perlahan yep)
16) dah siap masak boleh lah diangkat..buh dalam pinggan magkuk comel :)

Coq Keria Gula Merah versi Mak Pidah dah siap :)

tips : gula merah kurang manis berbanding gula putih..dan rase lebih lemak berkrim macam butterscotch pon ade..mihh mihh..so ape tunggu lagi boleh le try..layan makan panas-panas yep :)
 


No comments:

Post a Comment