siape COMEL ikot sini tau..

Thursday, October 31, 2013

kerana mu krusus kawen

"da amek kursus kawen blom??"

uhuk!
uhuk!uhuk!
uhuk!uhuk!uhuk!
(batuk gatai kerongkong plak dah..)

kalo zaman study dulu memang femes-ames laa bab krusus kawen ni
lagi femes kalo dapat join krusus kawen skali
mau nye x femes??
dalam pale otak memang dah "setting" siap-siap
sape je yang g krusus kawen tuh sure dah nak kawen kan! 
(erkk..x semestinye kot)

tapi memang rugi plak x join krusus kawen mase time study dulu
mau x rugiii??...
kat luar dengar cite mahai yuran krusus kawen ni
kalo buat dalam kolej dah confirm2 dapat deskaun sebab harga student kan
haaa...nampak x penjimatan di situ??
ho ho ho

lagi satu kalo nampak aje banner "Sertailah Krusus Kawen Anjuran Kelab blablabla" 
dok tergantung depan fakulti ke..
sederet tangga masuk kelas ke..lekat kat notis board ke
dalam pale otak mesti dah sedia maklum
"alaaa...sape yang dah pakwe makwe tuh korang bleh laa pegii.."
(erkk...padahal kalo ko single pon boley join gak kan??)

dah tu....ape tunggu lagik..??
pi lekaihh amek krusus kawen oii....

relekss...sabaqq...relekss...sabaqq...  
abang-abang kakak-kakak adek-adek sekalian
benda hal kawen mawen ni hatta (bukan hatta dolmat okeh) 
bukan perkara yang boley kite buat amek mudah saje
macam-macam hal kite kene pikirkan 
sebelom kite betoi2 ready ke arah alam perkahwenan ini..

duet??
kerjaya??
aset??
tanggungjawab??
pilihan??
keluarga??
sedara mara??
sahabat handai??
blablabla??

perghhh.....!
kalo nak list kan memang x abes entry aku kali nih
tapi ikot pade "kemampuan" diri kite sendirik
ade orang yang MUDAH segala urusan mereka
ade orang yang SUKAR cara urusan mereka
namun pegi patah balek sekali pon

ape yang pentingggg..??!!

tanya balek diri kite sendirik....sudah bersediakah??

ngeeeeeee~

Si Budak Dan Rumput Yang Cantik

pada satu malam yang sepoi-sepoi bahasa, kelihatan 3 sekawan tengah membestkan diri ngan melakukan aktiviti menaekkan kadar kolesterol dalam badan, yakni makan Nasi Lemak Opah yang sedap tahap gaban itu. Bukan selalu pun mereka melepakkan diri bersama-sama, kebetulan kelepakkan mereka pada malam tersebut lebih pade untuk menghirup udara 2-3pagi selaen menjamu perot yang berkeroncong. 

tatkala menunggu Nasi Lemak Opah yang berharga seringgit sebungkus itu sampai ke meja makan, maka bersembanglah 3 sekawan ini untuk mengisi masa-masa suntuk yang mereka ada, memandangkan bukan selalu mereka dapat berkumpul untuk melepak sedemikian rupa. tambahan pula komitmen kerja serta tempat tinggal yang berjauhan menyebabkan mereka 3 sekawan tidak betah untuk berjumpa sekerap lalu. hanya ini saja peluang yang ada sekali sekala buat mereka sekiranya ada kesempatan untuk bertemu muka. 
dari cerita Hantu Kak Limah Balek Rumah sehinggalah kepada kejadian banjir lumpur di Ringlet, Cameron Highland sume isu semasa serta kurang semasa bercampur aduk dalam perbualan mereka 3 sekawan itu. punye lah seronok mereka dapat menghabiskan sesi bersembang bersama-sama. sehingga tidak sedar Nasi Lemak Opah yang baru dimakan sebungkus seorang menjadik 2 bungkus akhirnya. 

dalam pada menikmati Nasi Lemak Opah yang lazat tersebut, bercerita salah seorang dari 3 sekawan tersebut mengenai kisah Si Budak Dan Rumput Yang Cantik untuk didengari oleh 2 orang kawannya yang sedang asyik makan itu. 

**********************************

kelihatan sekumpulan murid sedang berkumpul di padang sekolah untuk pelajaran Pendidikan Jasmani yang diajar oleh guru mereka iaitu Cikgu Yasmin. kelihatan wajah masing-masing sangat teruja dan seronok untuk menjalani aktiviti di luar bilik darjah itu. tergambar di fikiran mereka bola sepak, bola jaring, badminton serta pelbagai lagi aktiviti permainan yang akan mereka jalankan sebentar lagi. 

"okay murid-murid..pada hari ini kita akan main satu permainan"

"yeayyy!!! badminton Cikgu!"
"bola sepak ke Cikgu??"
"Cikguu..kami nak maen bola jaringgg!"

"dengar sini semua sekali...Cikgu mahu kamu semua tanpa menoleh ke belakang terus bergerak di sepanjang padang ini dan mencari rumput yang paling cantik sekali.."

"cari rumput cantek??..senang nye Cikgu..."
"alaa..tak mencabar pun.."

"oke..sesiapa yang sudah jumpa rumput paling cantik sila tunjuk pada saya. 
boleh mula bergerak sekarang".

semua pelajar akur dengan arahan Cikgu Yasmin dan terus melangkah ke hadapan untuk mencari rumput yang paling cantik. kelihatan masing-masing masih tidak berpuas hati dan terus bergerak menyusuri padang tersebut. dalam tidak sedar sudah hampir setengah padang mereka menjelajah dan masih tidak berpuas hati kerana rumput yang paling cantik belum lagi ditemui. 

"iskk...rumput ni cantek dah...tapi mesti ade yang lagi cantek kat depan sana"
"kalo aku ambil rumput ni..mesti rumput aku yang paling x cantek"
"mmmm...xpe mesti ade rumput yang paling cantek kat hujung padang sana"

bermacam-macam persoalan yang terlintas di benak fikiran mereka. namun mereka terus bergerak sehingga lah ke hujung padang tersebut. namun tiada seorang pun yang memetik rumput yang paling cantik di sepanjang kawasan padang tersebut. 

"okey..boleh tunjukkan Cikgu mana rumput cantik kamu semua?"

"err...errr x dapat petik rumput cantek Cikgu.."
"saya x sedar Cikgu..tengok-tengok dah sampai hujung padang" 
"x dapat nak pilih rumput yang paling cantek"
"saya ada petik Cikgu..tapi saya buang balek sebab ingatkan kat hujung padang ade lagi rumput yang paling cantek"

pelbagai jawapan yang keluar dari mulut setiap pelajar tersebut. Cikgu Yasmin hanya tersenyum sambil mendengar setiap alasan yang diberikan.

"kamu tahu sebab apa tiada seorang pun di antara kamu yang dapat petik rumput cantik yang ada di atas padang ini..??" 


(masing-masing geleng kepala)



entry besambung da.............. -_-



(padahal aku pon lupe ape yang Cikgu Yasmin tu cakap.
seminggu punye entry ak peram hohoho) 

Saturday, October 26, 2013

sfab

(26/10/2013 jam 12.45 mlm)

memang aku dah lame kuburkan "perasaan" ini
aku pon dah anggap memang xkan jumpe lagi
biarlah ape orang nak kata
hanye aku je yang rase sejak dari dulu lagi
mase mula jumpa sampai pertemuan terakhir
"debaran" itu maseh sama
sumpah....!

Ya Allah...
kuatkan lah semangat aku
jauhilah "perasaan" ini untuknya
sebab aku tahu dia bukan untuk aku
memang dari dulu lagi sepatutnye aku kena tahu
tapi aku memang x ambil tahu
yang aku tahu...
"debaran" yang lama itu maseh sama sampai sekarang

tepat jam ini...
sekali lagi aku x percaya
mungkin Tuhan telah memperkenankan permintaan aku
aku "jumpa" dia....
tapi bukan realiti...hanya d alam maya
sumpah...!
"debaran" yang lame maseh terasa

aku gembira? YA
aku seronok? YA
aku xsaited?YA
aku sedih? YA teramat sedih... :(
aku x minta simpati
tapi cukup sekadar "jujur" dengan aku
aku x minta d kasihani
tapi cukup sekadar "terima" aku seadanya
aku x minta apa-apa
tapi cukup sekadar "bersapa" cuma

tapi kini baru aku sedar...
GAJAH DEPAN MATA aku x nampak
KUMAN SEBERANG LAUT juga yang aku tunggu
seksanya..........!

moga-moga aku diberi kekuatan untuk menerima kenyataan ini
memang pedih
memang saket
memang berbuku rasa
tapi aku tetap aku

manusia yang punya sekeping hati dan perasaan :(

Sunday, October 20, 2013

Cucoq Bilis Cheese-dale

Assalamualaikum :)

tadi pagi mak aku suh buat cucoq bilis
ade gak orang panggil jemput-jemput bilis
x pon coq bilis je laa...
x kesah laa ape jenis "bahasa" dok sebut 
janji rupe rase serta wane tetap macam cucoq ye dak..??

tapi yang aku nak share sini
bukan cucoq bilis biase tau he he he
kekonon luarbiase dari yang biase
nak tau macam mane..??
meh skodeng meh :p

Bahan-bahan :
1 peket tepung cucoq bilis segera (aku pakei brand Adabi aje)
2 senduk tepung gandum (hat ni ikot sukatan memasing kalo nak byk letak le byk)
1 biji telor ayam (gred ikot suke gak)
1 keping cheese-dale (ni yang xtra bahan aku buh)
1 biji ubi kentang - potong dadu
1 biji bawang merah - hiris ke potong dadu pon bley
secubit garam
secubit serbuk kunyit / serbuk cili ke (ikot selera anak tekak..x bubuh pon xpe)
air secukop nye

bagi nampak sket cucoq bilis brand Adabi ni..
tapi ade macam2 jenis tepung tau..
ikot selera laa nak pakei tepung hape pon okeyy :p

**kalo nak buh ikan bilis ke..laen2 tambahan ikot suke kome laa yep :p

Cara membuat :
1) masukkan tepung cucoq bilis segera + tepung gandum dalam bekas bancuhan
2) potong dadu kentang + bawang kendian masuk dalam (1)
3) pecahkan telo ayam masuk dalam (1)
4) masukkan garam + serbuk kunyit / serbuk cili dalam (1)
5) masukkan air sedikit demi sedikit dalam (1) dan kacau bancuhan cucoq sampai sebati (kalo nak buat cucoq leper buat bancuhan cair sedikit)
6) bancuhan (1) dah sebati..racikkan cheese-dale masuk dalam bancuhan tadi
7) sediakan kuali panas + minyak masak untuk menggoreng
8) buat cucoq ikot style masing2..lepas dah masak kekuningan angkat toskan..boleh hidang makan ngan sos cili

hasil daripada pembuatan cucoq bilis cheese-dale nih ialah..
cucoq anda akan menjadik ranggup serta lemak berkrim :) 
ditambah plak ade serdak-serdak cheese-dale lepas menggoreng 
x pecaye??..try le buat hokeyy :p

(gambo akan d hupdate kendian..masak tadi aku x dan nak snap gambo huhi)

Saturday, October 19, 2013

Reddelima Giveaway Part 1 by Dunia sebenar Shida


Assalamualaikum, peace upon you.




Dengan ini shida wakil dari www.reddelima.com menganjurkan Reddelima Giveaway Part 1 by Dunia sebenar Shida yang akan berjalan selama 2 minggu bermula hari ini 15.10.2013 bersamaan Hari Raya Aidiladha dan akan tamat pada 29.10.2013. Pengumuman pemenang akan diumumkan selepas Part 2 Giveaway dijalankan pada 30.10.2013 dan akan tamat 12.11.2013 (2 weeks). Shida berharap GA ini akan mendapat sambutan dan meriah seperti GA sebelum ni. Inshaa Allah. Kita tengok syarat-syarat wajib korang kena follow :





 syarat-syarat wajib : 


  1. Like dan Add Facebook Sponsors :  

  2. Like dan Follow Blog Shida :

  3. Buat satu entri bertajuk :  Reddelima Giveaway Part 1 by Dunia sebenar Shida

  4. Copy dan paste kod dalam entri korang

  5. Submit link entri dekat komen entri Giveaway ini













" Karikatur Giveaway By Zaza, Ruang Monolog dan Sheila Salim "

Assalamualaikum

Hari ini dan pertama kali zaza, fi ( ruang monolog ) dan juga sheila salim bersama2 nak buat GA.heeee..dah cepat join :P


klik SINI :)


Syarat mudah :

1. Buat entri bertajuk " Karikatur Giveaway By Zaza, Ruang Monolog dan Sheila Salim "
2. Folow blog Ruang Monolog dan Sheila Salim
3. Like page Zaza, Ruang Monolog dan Sheila Salim
                  
                    

Like penaja Fridget magnet  

4. Tampal banner GA dan link kan ke entri ini. Tulislah apa-apa atau copy je syarat-syarat GA ini


6. Tinggalkan url entri korang ke ruangan komen

Hadiah : 

karikatur by ruang monolog ( gambar anda ) x 2orang -
(pemilihan pemenang 1 lelaki 1 perempuan )
shawl x 2 orang pemenang (  zaza )
3biji keychain  x 1 orang pemenang (  zaza )
RM10.00 topup x 2orang pemenang (sheila salim )
Fridget Magnet x 2 orang ( faziedasite )

Contoh karikatur by Ruang Monolog dan keychain mirrow ( belakang ada cermin boleh tilik-tilik ) :P dan keychain beg yang kiut :)


Selamat mencuba :) Tamat pada : 23 Oktober 2013

Gempak Giveaway Red Delima Di Nabilabiela.com

Assalamualaikum :)

Lai..! laii..! laiii...!
mari rapat! 
mari dekat!
mari lekat! he he he

boley ramei2 join "Gempak Giveaway Red Delima Di Nabilabiela.com"
pasti x nyesal
hadiah menarik & pasti bestt tuk korang yep :)
aku dah JOIN :)
korang bile lagik..??
SENARAI HADIAH

Telekung solat x 3 
Beg x 3 
Selendang/Pashmina x 5 
T-Shirt x 10

Pemenang boleh pilih sendiri hadiah di  laman  www.reddelima.com  setiap satu di

Kategori 'Sleepwear.' 
Kategori 'Officewear'. 
 Kategori beg. 
 Kategori 'Accessories'. 
 Kategori 'Scarf."



yeayy...menanggg!!

Assalamualaikum :)

setepu lemak dalam badan aku nih
macam itu jugak le tepunye lemak kat jejari aku 
sebab itulah udah lame ase x hupdate entri huhi

okehh
tuk update stori moli aku sepanjang 2-3-4 minggu lepas
aku ade menang tuk 1 contest nih
boley skodeng SINI yep 
he he he 
memang x d sangke sebab aku masuk sekadar suke-suke aje
walhal aku ni x rajin sangat pon nak masuk contest
kalo ade contest yang senang boley le aku try
Alhamdulillah...rejeki pade aku
aku d pilih sebagai pemenang
yehuuuu...!!!

kalo nak tengok lagi sahih..ce usha kat sini tau tau
mekasih pade Blogger Cikgu Aini 
sebab memilih awok ni sebagai pemenang hehe
pasal hadiah dun wori..
bak kate orang tetua "tak kan lari gunung dikejar" huhu
so..no doubt~
cepat ke lambat ke janji kite enjoyyyy...!


okep
so kalo ade sape2 yang masuk contest pehtu menang plak
ce tukar cite ngan aku yep hehe
mudah2an menjadik sumber inspirasi aku nak join contest lagik
kalo nak tunggu aku yang buat contest
alamat berkurun gak kot kome kene tunggu hehe

tapi kan...
aku macam ade "feel-feel" nak buat GA
tuk FOLLOWER KE-100 belog aku nih
he he he

papehal nanti aku hupdate kendian
tapi jangan le harap hadiah henpon andriod ke hape yep
hadiah sekadar dipinggiran aje nanti
tapi pasti x nyesal
huhi

chow chin chow~

Monday, October 14, 2013

pantun Aidiladha :)

Assalamualaikum :)

seyes memang x nyempat aku nak mendoodle
tuk sempena Raya Aidiladha yang bakal tiba esok (10 Zulhijjah 1434H) :)
yang hanya aku sempat mengepost nukilan pantun 4 kerat di atas
sempena jugak aku keja arini huhi
(boley kire ngan jari kaki bape kerat aje staff masuk keje arini huhu)
aku peliks gak kan
nape aku x apply cuti awai2 aritu??
seyess aku lupe + x hengat langsung kot...aisehhman :(
tapi nak cuti lebih2 pon bukan boley
aku kene deal gak ngan staff sini tuk replace tempat aku
aisehhhman lagik...huhu

kalo camtu elok le aku teruskan perjuangan tuk Raya Aidiladha ni
sebab tuh aku suke beno kalo jadik "anak perantauan"
sebab kalo bab2 cmgini sure xsaited mau balek kampung kan? kan?
so...
ko terimalah hakikat nye wahai nzaOdonut oii
yang tempat koje ko ni hanya lah 
sekangkang kucing aje..
so...ape kes ko nak cuti2 bagai??
ho ho ho ho

Ade Aku Kesahh..?? 
hahaha

*****************************
dan bersempena bulan baek hari baek ini
ingin aku mnyusun jari mohon kemaafan buat sume
yang mengenali diri ini
seandainya aku ade terlepas laku..terkasar bahasa..terover perbuatan
diharapkan dapat memaafkan diri ini
mendoakan semoga kita sume akan menjadi
insan yang lebey BAEK lagi tuk masa depan :)

SALAM AIDILADHA MAAF ZAHIR BATIN :)


p/s: boley jugak titipkan ucapan raya korang kat sini dalam version pantun pon molek..hehe

b e r s a l a h

Assalamualaikum :)

saye bukan seorang kaki memarah
iye..saye mengaku saye bukan kaki memarah ni
pade sape-sape yang kenal saye
pasti mereke pon mengaku hal ini
iaitu "saye bukan kaki memarah" huhu
tapi mengapa saye perlu memarah..??

erghhh.....
sangat x seronok bile kite dah memarah orang
erti kate laen bersore tinggi mungkin
tapi senang cite memarah orang jelaa
sebab saye bukan macam gitu
tapi bile dah banyak pihak memprovok saye ke arah itu
maka terjadi lah 1 episod syahdu pade arini
yakni saye memarah orang-orang hu hu hu
bukan 1 orang ye
ade "plural" disitu...
maka jadik lah orang-orang huhi

tapi pepatah ade cakap kan
"marah tu tandanya sayang.."
(eh...tiber marah ke benci yang tanda sayang nih??..)
jadiknya yang saye dok memarah tadik tu 
sebab tanda sayang saye pade orang-orang le...ade paham
lagik pon kalo kite bukan jenis kaki memarah
pehtu bile dah marah mesti jadik "horrible" kan? ergghh...
pasni saye harap pade orang-orang yang dah kene marah tu
harap anda berubah laa yep
tapi jangan dendam ngan saye
saye hanye menjalankan tugas secara x langsung
sebab kalo nak di ikot kan
daripade saye marah bigbos
baek saye marah orang-orang kan? huhu

disebabkan hal tersenut jugak lah
saye dah mengeluarkan pekeliling buat orang-orang sume
iye...pekeliling nokss
sebab nanti kalo disoal siasat oleh bigbos
atleast saye sudah ade backup tuk diir sendirik
sebab saye pon sangatttt laa x suke kalo ade orang yang nak marah saye balek
huhu

akhir kata
jangan amalkan sikap nak memarah orang nih
sebab x best langsung~
plus rase guilty tuh maseh ade dalam diri ini
oh tidaaaakkkkkkkk :(

 
psstttt...ni entry "peram"..bru dapat post arini..huhi

Wednesday, October 9, 2013

selebat Rosalindaaaa....ayamorrr!!

Assalamualaikum :)

ade sape-sape yang ade masalah rambut rontok??
hailaa...rontok plak dah
silap bahasa jawa...maksud aku rambut cepat gugur
pehtu nampak kepala macam nak membotak aje huhu
bagi kaum wanita rambut rontok ni memang dipandang serius
seserius memilih bawang dipasar tani
cube tengok betoi-betoi ade x kaum wanita kat luar sane
kalo nak membeli bawang maen beli aje??..idok kan...
paling cikai mesti kene belek membelek dulu
pehtu dah pueh ati baru masuk dalam plastik Meiden
timbang pehtu baru bayar....haaa
(apekes rambut rontok ngan bawang ko ni nzOdonut oii..??!!)
ha ha ha

okeh..back to main point
kat sini aku nak share 1 produk name dia Ba Wang
ngeh..ngehh..ngehhh
bukan bawang putih apatah lagik bawang merah
ni adalah jenama syampoo Ba Wang
kalo x caye ce google tengok meh :p
haa...aku cakap ni sebab aku pon ade masalah rambut rontok
kire kalo nak masuk iklan Sunsek ke..Pentin ke..Dov ke..
memang x hengen le producer tuh nak bagi aku jadik model
ha ha ha...kire cmgitu le kekdah nye
sebab tuh aku suggest rerakan taulan sekalian
sesape yang ade masalah rambut rontok ni
anda cubalah pakai syampoo Ba Wang ini..hehehe
paling senang nak cam sebab ade gambo muke Jackie Chan
kalo pasni ade gambo aku plak xtau le..hehehe
aku pakei jenis hat ni :)
yang ni aku nak tunjuk packaging syampoo Ba Wang - trademark wane ijo huhu
pehtu yang sebelah tu conditioner dia laa
hat ni aku baru pakei sebab dulu pakei syampoo aje
rege??..ce skodeng kat mane2 supermarket rege setended..
kalo ade sape2 jumpe bawah rm10 meh kabo aku cepat yep :p
lepas ni kalo ade mane2 producer yang bekenan nak amek aku jadik duta deme
sile-sile contact aku yep
lepas gune Ba Wang ni hampir 2 botoi gak aku balun
aku siap rekemen kat adek laki aku ngan mbe aku gak
sebab yang mane-mane tau rambut aku dolu
pehtu tengok rambut aku sekarang 
rata-rata sume cakap...
"wahh...rambut ko dah macam rambut Rosalinda weh.."
ha ha ha..
so..ape tunggu lagi??
dari rontok kepada montok
anda pasti x nyesal huhi :p

Monday, October 7, 2013

giler sumpah sedey :(

Assalamualaikum :)

giler sumpah sedey sob sob sobbss!
mau x sedey..abes sume benda yang aku simpan dalam dvd-rw ilang :(
lebey-lebey lagik benda yang ilang tu
sume doodle-doodle yang aku lukih
pehtu aku save dalam dvd tuh
sob sob sobbb :(

mane aku ade simpan soft-copy doodle hat lame tuh lagi
konon simpan dalam dvd ni confirm xde virus ke nak ilang
ni x..
padahal semalam lepas last doodle aku buat
aku nak save dalam dvd 
tengok2 x boley plak...haiillaaah
ingat kan yang aku nak save tuh je yang x boley
oke xpe...setenang yang mungkin
pehtu nak tengok balek dvd tu
alih-alih camgini aje rupenye...
sob sob sobbb laagikk :(


tengok??..kosong je...waaaa!!!
sob nye ase...:(
mujur doodle yang laen aku buat aku ade update dalam entry nih
- salam ramadhan
- lukih dirik sendrik
- along vs akak
- kite tengok sape yang kene
- kakYong
- header
- pengantin perempuan versi tekap
- pengantin lelaki versi tekap
- princess
- pengantin laki vs pengantin pompuan

tapi ade 1 doodle yang aku x update sini sebab ingat kan 
macam nak buat "personel-item" tapi...
hat tuh pon sume dah abes ilanggg......
wuwuwuwuuu U_U uuu

yang ni plak doodle semalam siapkan
sempena convocation day beliau :)
ekceli aku lukih guna mata-hati tau
ha ha ha
hasilnye...camgini je
"mata" doodle memang nampak weird sebab aku dok bayang
muke beliau ngan keadaan mata terbukak
ke ke ke ke

komen..??
"haha...x laa...lawa macam katon.."

huhi..
pon boley laa :p
TAHNIAHHH awak...:)

Sunday, October 6, 2013

in-house training

Assalamualaikum :)

arini Ahad kan?
so semalam Sabtu aku ade in-house training kat kolej
dikelola oleh trainer dari ...................(erkk..tiber aku lupe huhu)
ade jugak cikgu-cikgu dari sekolah Ave Maria join skali 
sampai kul 2ptg gak baru abes sume xtiviti
(padahal banyak makan dari program hehehe)
dalam training tuh lebih pade "team-building" task
so..dorang nak tengok 
ade ke x semangat "team-building" dalam group kami :)
1st game maen susun daun terup jadi "castle"..huhi
nampak macam senang kan?
tapi bile try maen bepoloh ketiak gak le
mencabar jiwa raga gak sebab "castle" tu sangat laa "fragile" :p
so..bile dah nak siap tu tetibe aje runtuh
haa...kalo x sabo memang memaki jugak laa kan..
he he he..
tapi group aku memang cool
4-5x jugak laa runtuh "castle" kami tuh..
tapi kami x putus asa..still buat lagi "castle" tu sampai siap hoho~

2nd game plak maen masak-masak 
xde laa masak beriye sampai gune periuk belange bagai..
menu salad ngan sandwich aje
kire potong2 + kacau2 + deco2 aje pon..
menu ni sume dari Chef M
(Chef M ni femes tau..chef selebriti kah?? huhu)
pemenang tuk 2nd game ni ialah dari group cikgu Ave Maria 
then group aku dapat no 2 hehehe
not bad laa..
Chef M mempuji masakan & deco group kami ekekeke :p
kata beliau.."lain dari yang lain" hehe
mini sandwich tuna mayo :p
hasil tangan group aku he he he

abes aje program makan tengahari plak
mak aiihh...memang sendat perot
sebab breakfast pagi td pon ade sediakan
nasi lomak lagi haa
tongahari nasi minyak
haa....man eden pon x belomak-lomak minggu ni
haipppp..!

oke
chow chin chowz~

p/s: gambo time training yg aku dpt hupload...huhi

Saturday, October 5, 2013

one week of journey :)

Assalamualaikum :)

stori moli kali ni tempias dari rentetan "ilmu sesudu teh lipton" oke..
kalo ade sesape yang x follow-up entri tu lagik
sile lah mengfollow dulu yep..
kang ah-kak dah xsaited becerite kome xtau ujung pangkal
ha ha ha (ini sume poyooo....!)

okep..
entri lepas sume cite pasal aktiviti training aku kan?
so..tuk hat ni aku nak stori ape je aktiviti meraban aku
sepanjang seminggu berhibenate kat otel ala-ala budget gitu..
haaaa...ko agak-agak laa
xkan laa seminggu aku dok sane xde buat pape kan?
kemonn laa uolss...
im not a child anymore (smbil buat muke..hahaha)
tapi kome jangan le dok pikir aku buat bebukan plak
nehiii..nehiii....nehhiiii (ibarat Anil Kapoor cakap hindi ngan aku)

disini jugak aku nak mengucapkan berbanyak terima kasih buat :

1) KakYong - sister ku yang sanggup teman sepanjang aku training ni..
(JJCM laa kami dua badik yep..he he he)

2) Mak Yuz - teman kan kami 2 beradik ni tido kat otel ala-ala budget itu & masak sedap2 time kami ke umah..hehehe :)

3) Yuz - seminggu kat sane...sangattt terisi moment ngan kamu..even banyak lagi asenye nak "story-telling" tapi mase mmg x penah cukop kan?..huhu mekasih yunk for spending your time with me huhuhu...lebiuu :)

4) Wan - seminggu kat sane jugak..mekasih yeop "jagakan" kami terasa beno "kebody-gurdkan" itu..he he he..sorik jugak last minit mintak tolong follow anta keta yeop huhu..

5) Bro Razin - mekasih jugak sebab tolong amek kami kt Kl Sentral - sg.besi - s.alam - sunway...huhuhu (jaga kakYong bebaek yep pasni..hehehe)

aku abadikan kenangan manes sepanjang seminggu di sana
dalam gambo2 kat bawah ni yep
(tapi ade lagi yg aku x upload..kekangan mase huhu)

ma best-est buddies :)
FRIENDSHIP till jannah
hohoho...3pagi kami (aku / Yus / Wan) menyantap nasi lemak nih
perghhh...terangkat maknokss..!
superbb bestt bagi sesape yg suke makan pedas hohoho

mujur kedai bukak dapat gak cari 3 slices kek tuk advance-besday c wan ho ho ho
kronis-sejiwa-ku :)
time ni nak tangkap berempat tapi x dapat sebab bateri kong huhu
(kiri : Wan / Yako / aku / Yus (x sempat snap huhu)
FRIENDSHIP never ends~
menu WAJIB makan d IKEA :p
sedapppp x hengatttt weh!!!
nikmat suapan dari Yusniza ho ho ho
seyesss melelehhh sedappp...!!
bersantapan d IKEA nokss ngan kronis-sejiwas-ku :)
seyess mabeless sampei terase2 kat tekak aku skang ni hehehe
SAHABAT di-ati-ku-selamanyeeee :)
kiri : Yuz / aku / Cheng / Una
odw nak ke majlis kenduri k.Rozi & Syafiq

hat ni begambo ngan pengantin gegurl sebelom dorang nak besanding huhu
tengokk..kemain lagik memposing nye...hahaha
kerumun anak akak miza :)
bijak budak ni..suke senyum chomelll ajeee :p
TAHNIAHHH buat kak Rozi & Syafiq :)
semoga kalian berbahagia hingga akhir hayat..
(ni gambo ngan sume bebudak classmate mase uitm-di ati-ku)
aku balek ari ahad tu sempat lagi sebab nak attend kenduri 
ni 1st time kenduri mbe uitm-di ati-ku yang aku join
Alhamdulillah syokk dapat jumpe meb2 taulan
ade yang lepas diploma pon bru jumpe
ade yang lepas degree jumpe balek
waima jauh mane pon kalian berada
jangan dilupa moment kite sewaktu study dolu kala okep :)

(ikotkan banyak lagi nak celoteh ni..nti aku update lagi hohoho)

okep...
last captured for diz entry :)
"battle" nak siapkan task before DEAD-Line...uhukkkss!!

adios amigos 
chow chin chowz

Wednesday, October 2, 2013

ilmu sesudu teh lipton :)

Assalamualaikum :)

erghhh...mode bizi + xdak masa nak hupdate belog
seminggu gak le aku biar besawang mawang dah ni
huhi...sorik my belog :p

okehh ape nak stori moli ngan uolss..??

aku stori pasal ketiadaan aku seminggu dulu ni yep hehe
make sure follow sampei abes tau
kalo x follow..kite xmo kawan awak..!
cesss...ngengade sangat ko jahh :p

oke..oke...back to my journey last week :)

22/9/13
selamat naek ETS ke kl sntral..dari situ tunggu bro mai datang amek kami gerak ke sg.besi plak..macam bese kalo g KL ni bukan pegi semata..tp kene pegi bermata-mata..hak hak
aku kan kakakk...so sorang kakak kne pegi menjenguk adek2 nye dulu hokeh :p
so aku ngn kYong dapat le jumpe dilah anta bekal bagai..
abes sg.besi berangkat plak kami ke s.alam nun
menjenguk adek laki kami plak..ngan nak amek kete Along skali huhi
setel dah menjalani tanggungjawab sebagai sorang kakak yg baek (cewahh..haha)
terus laa kami tuk check-in hotel ala budget ditaja kompeni aku tu huhi

pada sebelah malam nye syukran buat kami sebab Mak + Yus bemalam same 
dah ase macam hape je kan..ha ha ha
tapi best gak skali skala camgini...tapi kalo sebulan tempoh training aku tuh
jangan tekejut kalo keluar otel aku dah fasih cakap bangla huhi
macam bese..kalo 1st time tido tmpt laen mmg susah nak tido..ye x??
(padahal aku kalo bab tido..taruk bom sbelah pon lom tentu sedar..haha)

23/9/13
pepagi nye bangun awai siotttt....
(ekoran x lena tido..sket2 aku jage tengok jam huhi)
berangkat lah kami ke destinasi memasing
Yus n Mak pon gerak skali g keje
aku pon berangkat juge ngn kYong ke tmpt training yang berkangkang kera itu :p

perasaan...??
giler ko x nebess...!
aku dah macam bangla masuk pasaraya Sogo plak asenye...huhi (oke...overr...haha)
sedikit tercangak-cangak jugak laa kan
udah bukan tempat aku..plak tu 1st time datang..sensorang plak haa...
so..ngan langkah konpiden aku menjelajah jugak laa bangunan "Abe Jepri" tuh..
1st place aku masuk kat Information Centre sebab aku mati2 igt itu adalah lebri mereka
haa....bijak! bijakkk...!
"..hello..good morning.." (senyum kambin gak laa..)
"..yes..morning.."
"..excuse me Ms..may i know where is the library?..
im coming here for a training.."
(perghhh...ayat omputih yg aku dah hafal siap2 dalam pale otak)
"..owhh..the library at level 3..u can go by lift there (sambil tunjuk arah)..
or by stair here..up to level 3 then turn left ok.."
"..oke..oke..oke..thank you so much Ms.."
(xmo sembang panjang2..sbb skrip omputih aku x karang lagik huhi)

selamat sampai ke lebri yang dimaksudkan
1st impression aku??...harus laa impressed wehh huhu
ni kalo nak compare ngan tmpt aku keje laa...
tp kalo time study dulu mujur uitm-d-ati-ku pon dah advanced dari segi teknologi ni
so..nak kata perakk sangat tu..idok le..hehehe
dah selamat jumpe HOD terus aku masuk ke 1st department
iaitu department cataloging hohoho 
(is a killer place as i thought huhi)

tapi seyess memang killer...!
senyap sunyi...hanya bunyi keyboard aje yg dengar

perghhh.......
tetiber aku dah ase macam nak lari plak dari training nih
mak aihh...punye laa menjeruk rasa tatkala 1st day masuk training
tapi aku gagah kan jugak demi sesudu ilmu yg bakal aku dapat bile balek nti
ngan ilmu cataloging yg hanya sesudu teh dalam dada
aku cuba tajamkan minda aku tuk masuk segala macam ilmu tersebut
waktu plak memang lambat nak giler
setiap setengah jam aku belek jam tangan
seksa sungguh waktu 5.30 itu berlalu huhu
ditambah pulak ngan "kerasnye" arahan dari staff cataloging tu
membuatkan aku terase macam kencing tersepit dihujung pundi aje huhu
sumpah memang kalo x tahan aku dah riyauu gak laa...haha
akhirnya tamat jugak 1st day aku training di sana

24/9/13
2nd day yang mengancam jiwa raga aku kembali
sebabnya aku masih lagik d tempatkan di dept cataloging
perghhhh....masih kah aku seperti semalam??
tapi hari ini aku rase berbeza sekali
tidak lagik kedengaran bunyik ketukan papan keyboard semata
ditambah plak ngan suare2 insan dalam department tersebut
aku jugak dijamu ngan buah anggur (aku rembat sebijik aje sebab segan..huhu)
dapat gak key-chain comel dari Ms M..hehe
dan paling aku x duga..
aku macam dah nampak "sinar" sket tuk buat cataloging pasni huhu
walaupon dari sesudu teh kepade sesenduk nasi ukuran ilmu di dada aku
aku tetap senyum puas 
atleast aku x balek ngan tangan kosong..hehe

paling aku xleh blahh...aku sempat g menyuarakan isi hati aku
pade salah sorang staff kat dept cataloging tu..


"..Ms M..u know what.." (berkire2 jugak aku nak cakap huhu)
"..yes...what it is Nurul.."
"..im really2 respect for the cataloger Ms..
for me..cataloging is the hard part 
in the library field..
not all librarian can be a cataloger.." (seyess aku admit gegiler benda nih)
"..is not hard..but challenging..hehehe..
atleast u must have some interest in this field then u can do it well.."
"..yes..yes Ms..u're rite..admit it..he he"

finally aku ase sedey plak nak tinggalkan dept cataloging nih
huhu...banyak ilmu aku dapat
dorang pon x seserius yg aku sangke
aku sangat hepi dapat belaja ngan dorang
thanks alot to all staff in cataloging dept..!! :)
pasni mmg aku akan roger2 kalian yep..huhu

25/9/13
bertukar dah aku ke dept seterusnye iaitu ke dept acquisition
he he he..kat sini kemain hooreeeyy aku lagik ye
bukan hape kat sini gak aku jumpe 2 org mbe uitm-di-atiku
dorang ni orang kuat bahagian serial
so..buat k.Jue dan Fuad..
jangan serik nak kasik tunjuk ajar kat aku eh :)
di apit Fuad ngan K.Jue :)
disini aku kene jumpe ngan Ms N..baek ah-kak ni..best jek dgr dia sembang :)
kat dept sini lebih pade nak order dan beli buku
naseb aku baek sbb kat tmpt aku bahagian finance yg buat kan
he he he...ringan sket beban d bahu maknokss :p
tapi aku still follow up gak tuk tgk camne dorg generate PO bagai
tp mmg systematik le nak habaq mai
tang report sume mmg aku juling mata tengok nye
deal ngan vendor pon through system aje
iskk3...hi-tech ni memang memudahkan :)

26/9/13
ari ke-4 kat mane aku ek..??
aku ke department circulation kene jumpe ngan Mr T
oohhooiii...
mujur gak la dah penah gune modul tuk pinjam dan pulang buku
maka idok laa awok merase tercangak-cangak tengok modul system ni
tp kagumness ngan hi-tech kat dept circulation
sume buku maen swipe aje...udah macam kad kredit dah rupenye huhi
dah swipe terus boleh pinjam dah nokss :p
tapi kat sini aku still pending tuk denda users
ade sket ralat dalam system
al-maklumlah system kat tmpt aku blom stabil lagi
so...takat benda ralat cmni kene hadap jugak 

sempat lagik aku g merayap ke department reference
ikotkan mmg xde dalam jadual training
tp dsebabkan ade soklan dari lecturer yg nak bertanyakan 
so aku maen redah aje nak jumpe staff situ hehe
mekasih buat Ms N yg sudik melayan pertanyaan aku
tapi aku masih terngiang lagik kata2 akhir dari salah sorang staff situ
lepas aje aku setel berurusan
maka mohon diri le aku pada ah-kak situ
sepusingnye badan aku nak keluar dari pintu bilik..
kedengaran dialog di bawah..
sok sek sok sekk sokk sekk
"..eh, sedap kan suare dia.."
"..a'ah.."
sok sek sok sekk sokk sekk
sambil melangkah keluar 
hanya semyum kambin gurun aje yg mampu aku tonjolkan
selebih nye mengepam-ngepam darah A+ aku ke muke
sebab x pernah-pernah orang nak puji suare garau aku ni
ha ha ha

mekasihh ah-kaks reference..!!
hehehe

27/9/13
last day for training aku di department automation huhi
kat sini aku kene jumpe ngan Mr Z (org nogori yo hencik Z ni :) hehe)
alah bisa tegal biase
kalau nak compare pengalaman beliau ngan aku yg sesudu teh nih
seakan macam nak aje aku repeat class programming c++ dulo
kasik scor A++ pehtu baru masuk training ngn Mr Z..hehe
geleng pale jugak beliau ngan aku
dapat plak aku nanti nak kene handle sensorang
mampu kah aku..?? 
biarlah ilmu sesudu teh nih yg menentukan
kalo nak d ikotkan rase memang sume benda aku xmo buat
(tapi gaji aku mauuuu....hahaha)
tapi aku tekad kan azam..nekad diri dan cabar diri sendirik
orang sekeliling maseh lagik boley bantu aku
dapat plak staff2 training sume baek2
siap suruh aku still contact ngan dorang after training nanti 
hu hu hu...sangat mengharukan
kire dorang xde laa nak tingai aku sensorang 
follow tu aku kene rajin2 roger ngan mereka

tamat sudah sesi training seminggu aku
banyak ilmu dalam pale otak nak kene transfer balek nanti
nak x nak aku kene catch up jugak tuk sume modul nih
tapi kene steady gak
kene banyak rujuk pade yg pakar
sebab aku tau
ilmu sesudu teh aku nih xkan boley jadik sekawah air teh
kalo aku dok sengapp diam-diam kemam sume ilmu tu
huhi
by the mean-time
aku dah follow up gak kat HOD aku kat sini
hopefully kalian sume sudik membantu aku ngan jaya nya
last word...
gambatteee nzaOdonut..!!


p/s: camera aku buat hal last day tu...x dapat nak snap gambo ngn laen2 huhi