Hello..! hello...! hellooo...!
iye...tuk entry yg ni len mcm sket...(ekceli xde len pon..ak nk ajar resepi laa sket okep!)..
resepi ketika berpantang??...eloo cik Nzaodonut...r u mad??...
oh no..! no...! no...!
releks r weh...resepi ni bkn calang-calang resepi..
asal dia dr kawan mak ak..
pehtu mak ak try bt...
pehtu ak plak tukang sebok...
jdk nya...ak share laa bt tatapan dlm belog ni haa...
jomzz skOdeng!!
okeh...ni bahan utama nk bt resepi nih...
iaitu cik PERIYA..PERIA yep! peria tuh potong nipis2 & d ramas tuk buang air (yg pahit)..
slps itu..tos & goreng..
ni dh buh dlm kuali isi minyak panas..
ni plak ade cik bawang besar / merah, cik halia, cik bawang putih, cik biji ketumbar yep...dh racik halus2 pehtu basuh...
ni plak pnyedap resepi...daun Karii....
(sbb kt umah ak ade byk...so buh byk2...lagi byk lg sedap okeh!)
(sbb kt umah ak ade byk...so buh byk2...lagi byk lg sedap okeh!)
okeh...ready for 2nd step...
ni goreng peria bg garing-garing yep...
bile garing beliau akan terapung2 ats minyak panas...sbb dh rengan :)
jgn celop tgn plak...angkat ngn sudip lubang2..hehhe
yg ni plak bahan ke-2 yakni bebawangan + cili kering + halia + biji ketumbar...
goreng jugak smpai kegaringan & keperangan..
pehtu angkat ngn sudip lelubang tuh ek...
haa....ak lupe nk bgto..ade gk buh si bilis-bilis nih....
bg sape2 nk byk bilis...ate kome buh laa byk2...klo nk sikit..buh sejempot...
bilis skg mahai...so ak buh sejemput sudda...
goreng bg garing..pehtu angkat ngn..??? sudip lubang td....gudd!!
yg ni daun kari blkg umah ak...bg sape2 yg xde daun kari ni...pegi laa beli...x pon bt muke sekupang mintak kt jiran2 sbelah umah...CONFIRM depa bg punya...
jgn le amek smpai cabut akar2 pkok...takat 6-7 ranting pon jadik le...
daun kari kn byk....hahaha...goreng jugak bg garing...pehtu angkatt~
lepas tuh....buang minyak..eh silap! ketepikan minyak...bg kuali kosong xde minyak...cmpurkan keSEMUA bahan2 gorengan td...
periya + bebawangan + bilisan + karian = mix sume2 yep...
pehtu buh garam sket...kacau-kacau ngn sudip xde lubang....bg gaul rata2 okep..
tadaaaaa!!...inilah hasilnye...RENDANG PERIA....
sgt sedap! rangup! berkhasiat! serta aweks mude...hahahaa..
sile mkn ngn nasi panas2...seyess sedapp..nyummyyy!!
sile mkn ngn nasi panas2...seyess sedapp..nyummyyy!!
amat sesuai d makan ketika nk sahur...
pehtu tuk wanita dlm pantang pon enak makan jugak..bt lauk yep..
klo org demam lgiii bgus..
anda x pecaya??...pecaya laa...
g buat skg yep! hahhahaa
celup tgn pun nk mention..haha!!cam sedap sbb ikan bilis tuu..tp memikiorkan ade peria..hlg ke pahit dia?
ReplyDeletep/s:peria diramas dgn ??? utk hilgkan pahit..ang ttggl tu...huhu!!
haruss laa mention...SAFETY 1ST OKEH!! hehehe
Deletesbb tuh peria tuh d ramas2 dulu tuk bg ilang pahit beliau..mase ramas tuh buh garam sikit...(air yg hasil ramas td buang le..)
agak2 ko..ramas pakei ape ida??...heww3!
mcm best je mmg nama rendang peria k?
ReplyDeleteseyesss mmg bestt!!
Deletetry laa bt Miss Hidy yep..:p
alaaa..x susah pon...bt kudap2 aje..
mkn ngn nasi panass mmg bestt!!
yup!
name dia mmg Rendang Peria..hahaha