genap 10 hari umat Islam berpuasa..
masih sempat lagi kalo aku nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak
pade sume umat Islam seluruh dunia yg menyambut nya :)
pejam celik pejam celik
dah bermacam-macam jenis juadah yang tersedia tatkala masa berbuka nanti kan?
Ape menu kome arini?? Huhuhu
Kat sini aku nak share kan jugak resepi yang aku rase
dah smakin meletopss kat dunia cyber nih...heh heh
Ade sesape penah dengar "Roti Sarang Lebah ngan Butterscotch Sos"....yummmehhh!!
Al-kesah suatu pagi ahad lepas
aku terusha fesbuk n insta blogger Cema nih
beliau siap post gmbo Roti Sarang Lebah tu...perghhhh!!
memang aku terus terliurrr...
X pikir panjang terus tanyakan resipi dan yg paling bestt sebbb korang boleh Google aje resepi "Roti Sarang Lebah Lydia Honey"
(kredit to pengasas/pembuat roti Sarang Lebah - Lydia Honey sebab beliau sangat bermurah ati share resepi dalam tenet)
pehtu follow aje segala bahan-bahan serta step-step tuk buat roti tersebut....
So..apa tunggu lagik jomss laa try...
Ini hasil "Roti Sarang Lebah ngan Butterscotch Sos" aku...
Seyessss...!!!
Superbbb mabelesss ngn lelehan sos butterscotch tu
x rugi mengguli (macam org sental kain kat tepi sungai) hahahah
itu kalo secara manual..kalo kome dah ade bread-maker alahaiiii...
besttnye...ari-ari boley repeat buat...heh heh
Hasilnya....
amat gebusssness yg paling penting besttt n sedappp!!
hat ni sebelom roti masak nak kasik dia kembang 2x ganda dulu |
"Roti Sarang Lebah ngan Butterscotch Sos"seyesss...sangat bestt gebusss n sodappp!! |
nak resepi "Roti Sarang Lebah ngan Butterscotch Sos" ??
1) Google aje.......Roti Sarang Lebah Lydia Honey
atau..
2) kat sini aku lampirkan skali resepi "Roti Sarang Lebah ngan Butterscotch Sos" yg sempat aku copy-paste kat blog - "Sentuhan RasaKasihMama" ini :)
Mini Roti Bun Sarang Lebah
by : Lydia Honey
DOH
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower (aku pakai minyak Jagung je huhu)
1/2 cawan air suam
+-**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka
1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan
berbuih.
2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gandum,
baking powder dan kacau sebati.
3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk
adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit
demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan.
INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental
baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak
tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
5. Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi
gebus roti kita nanti.
6. Bila rasa dah puas
uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam
oven atau microwave yang TAK di ON ok..Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya
keluar anginnya
7. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar
buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di
sapu dengan sedikit minyak.
8. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry
kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka
dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. Sementra menunggu doh naik ON
kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my
oven suhu ni).
10. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10
minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
11. Time bako dalam
10-15 minit. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di
atasnya.Sedia untuk dihidangkan.
NOTE:-
1) doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan
tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia
akan bulat sendiri bila naik.
3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras.
5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight
container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.
BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar
(bukan gula merah yep)
1/2 cup whipping
cream (kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla
essence
25g butter
1.Cairkan butter dakam
periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut
sepenuhnya dan berbuih.
2. Tuangkan whipping
cream perlahan2 sambil mengacaunya.
3. Masukkan vanilla
dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan
sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.
NOTE:- Make
sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di
tinggalkan.Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat..
Berhati2, baik guna senduk kayu
jangan guna sudu takut malang tak berbau SELAMAT MENCUBA...!!
nota kaki : mintak halal sebab saya copy-paste resepi n time kasih banyak2 buat pengasas roti mabeless ni sebab sudi share resepi ngan semuee :)
oit apesal sedap sgt nih?? teringinn..
ReplyDeleteAida : ohoiiii...memang sedappp mabeless gilerr!
Deletehahahahaa
try le buat tau tau :p
Salam sis..jom kenal2...
ReplyDeletenurharyati ipoh: wsalam dear :) boleh3..hi o_O
DeleteSis..myk nk gne smue ke time nk uli doh tu..ke agak2 je
ReplyDeletenurharyati : okay..mmg guna semua minyak (ikut sukatan yg dberikan) mase nak uli tu letak sedikit demi sedikit sampai minyak abes dgunakan mase mnguli :)
Deletesya pon ikut sebijik sama macam instruction dlm cara2 bt roti tu..Insyallah mmg menjadi gebuss aje roti tu hehehe..
selamat mencuba..!