siape COMEL ikot sini tau..

Tuesday, July 8, 2014

Roti Sarang Lebah Butterscotch Sos

Assalamualaikum :)

genap 10 hari umat Islam berpuasa..
masih sempat lagi kalo aku nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak 
pade sume umat Islam seluruh dunia yg menyambut nya :)

pejam celik pejam celik 
dah bermacam-macam jenis juadah yang tersedia tatkala masa berbuka nanti kan? 
Ape menu kome arini?? Huhuhu

Kat sini aku nak share kan jugak resepi yang aku rase 
dah smakin meletopss kat dunia cyber nih...heh heh

Ade sesape penah dengar "Roti Sarang Lebah ngan Butterscotch Sos"....yummmehhh!!

Al-kesah suatu pagi ahad lepas
aku terusha fesbuk n insta blogger Cema nih
beliau siap post gmbo Roti Sarang Lebah tu...perghhhh!!
memang aku terus terliurrr...
X pikir panjang terus tanyakan resipi dan yg paling bestt sebbb korang boleh Google aje resepi "Roti Sarang Lebah Lydia Honey" 
(kredit to pengasas/pembuat roti Sarang Lebah - Lydia Honey sebab beliau sangat bermurah ati share resepi dalam tenet)
pehtu follow aje segala bahan-bahan serta step-step tuk buat roti tersebut....

So..apa tunggu lagik jomss laa try...

Ini hasil "Roti Sarang Lebah ngan Butterscotch Sos" aku...
Seyessss...!!!
Superbbb mabelesss ngn lelehan sos butterscotch tu
x rugi mengguli (macam org sental kain kat tepi sungai) hahahah
itu kalo secara manual..kalo kome dah ade bread-maker alahaiiii...
besttnye...ari-ari boley repeat buat...heh heh
Hasilnya....
amat gebusssness yg paling penting besttt n sedappp!!

hat ni sebelom roti masak nak kasik dia kembang 2x ganda dulu
"Roti Sarang Lebah ngan Butterscotch Sos"seyesss...sangat bestt gebusss n sodappp!!

nak resepi "Roti Sarang Lebah ngan Butterscotch Sos" ??

1) Google aje.......Roti Sarang Lebah Lydia Honey


atau..

2) kat sini aku lampirkan skali resepi "Roti Sarang Lebah ngan Butterscotch Sos" yg sempat aku copy-paste kat blog - "Sentuhan RasaKasihMama" ini :)



Mini Roti Bun Sarang Lebah
by : Lydia Honey

DOH
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower (aku pakai minyak Jagung je huhu)
1/2 cawan air suam
+-**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati.
3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan. 
INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
5. Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
 6. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya
7. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
8. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
10. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
11. Time bako dalam 10-15 minit. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.Sedia untuk dihidangkan.

NOTE:-
1) doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras.
5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.


BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar (bukan gula merah yep)
1/2 cup whipping cream (kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

1.Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.
NOTE:- Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. 
Berhati2, baik guna senduk kayu jangan guna sudu takut malang tak berbau


okep...

SELAMAT MENCUBA...!! 

nota kaki : mintak halal sebab saya copy-paste resepi n time kasih banyak2 buat pengasas roti mabeless ni sebab sudi share resepi ngan semuee :)

6 comments:

  1. oit apesal sedap sgt nih?? teringinn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aida : ohoiiii...memang sedappp mabeless gilerr!
      hahahahaa
      try le buat tau tau :p

      Delete
  2. Replies
    1. nurharyati ipoh: wsalam dear :) boleh3..hi o_O

      Delete
  3. Sis..myk nk gne smue ke time nk uli doh tu..ke agak2 je

    ReplyDelete
    Replies
    1. nurharyati : okay..mmg guna semua minyak (ikut sukatan yg dberikan) mase nak uli tu letak sedikit demi sedikit sampai minyak abes dgunakan mase mnguli :)

      sya pon ikut sebijik sama macam instruction dlm cara2 bt roti tu..Insyallah mmg menjadi gebuss aje roti tu hehehe..

      selamat mencuba..!

      Delete