siape COMEL ikot sini tau..

Friday, November 1, 2013

macam mana RM500 boley jadik 1Juta??

(mengaku maseh dalam mode "terkilan" tapi life must be go on)

ade kan aritu aku cakap nak g trip ke Bali
boley skodeng SINI :)
arini dah masuk bulan November
so aku ade lgi preparation sebulan tuk ke sane huhu
(padahal memang xde buat pape pon lagi)

mode masih terkial-kial macam naek tongkang pecah aje
sebab 1st time nak pegi sendirik (even ngn trip)
papehal pon nak kena amek tau jugak kan

paling latest aku ade skodeng membe aku
(naseb beliau baru je balik dari sana)
so..aku bertanya lah segala maknenek hal
lebih-lebih lagi pasal nak tukar-tukar duet nih
mak aihhh...


errrr...lebey kurang camgini le mbe aku xplain kan
nak x nak aku pon tengok le kat BNM plak
nak tau rate duet cmne gaye plak

errr.....dah tengok rate duet pon macam ase bingai g hahaha
sebab aku xtau le plak camne nak beli - jual matawang nih
pehtu tanye kat mbe opismate
beliau bgtau le yakni
Selling - matawang jual kat orang
Buyer - orang jual balek matawang

err.....jenuh gak kan nak kire-kire??
ngan eksyen nye aku siap cakap "nak bawak calculator aje laa nanti.."
padahal ade je cara paling sonang
ni haa...!!

 boley skodeng "money converter" yang ini :)
 
amekk kaw
google aje taip "currency converter"
banyak website yang boley tolong kirekan duet nih
key-in aje bape agak-agak duet yang kite nak tukar
pehtu mesin akan kire sendirik
terus aje dapat rate matawang tersebut
kalo terengen nak begelar jutawan segera
tukaq rm500 dah boleh dapat 1juta rupiah..hohoho

moge-moge sume urusan akan setel ye...

4 comments:

  1. wah, syoknya nak ke bali..adik kita baru pegi 2 bln lepas..dia bawak 2 juta jek..ade lebih lagi sejuta nak balik sini..budak laki, bukan membeli apa pun..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yna: 2juta = rm800 gak tu kan? huhu
      itu ler..x pkir lagi nak tukar bape...list tuk souvenir pon panjang ni haha

      Delete
  2. Replies
    1. boleyy3..meh bank-in rupiah dulu...haha

      Delete