seperti yang dijanjikan kali ni aku sertakan ngan gambo skali
tuk resepi Cucoq Bilis Cheese-dale :)
kalo ade sape-sape yang nak tengok versi xde gambo pon boley
skodeng aje entri Cucoq Bilis Cheese-dale (i) sini yep :p
tadaaa....ini dia hasil lepas menggoreng :) |
1 peket tepung cucoq bilis segera (aku pakei brand Adabi aje)
2 senduk tepung gandum (hat ni ikot sukatan memasing kalo nak byk letak le byk)
1 biji telor ayam basuh (gred ikot suke gak)
1 keping cheese-dale (ni yang xtra bahan aku buh)
1 biji ubi kentang - potong dadu
1 biji bawang merah - hiris ke potong dadu pon bley
secubit garam
secubit serbuk kunyit (ikot selera anak tekak..x bubuh pon xpe)
air secukop nye
2 senduk tepung gandum (hat ni ikot sukatan memasing kalo nak byk letak le byk)
1 biji telor ayam basuh (gred ikot suke gak)
1 keping cheese-dale (ni yang xtra bahan aku buh)
1 biji ubi kentang - potong dadu
1 biji bawang merah - hiris ke potong dadu pon bley
secubit garam
secubit serbuk kunyit (ikot selera anak tekak..x bubuh pon xpe)
air secukop nye
ikot step camgini...xmo ikot pon xpe janji masuk sume bahan2 okep :)
1- bancuh tepung bilis Adabi + tepung gandum ngan air secukop adunan
2- taruk secubit garam (ala kadar aje..anak dara x leh masin2 okeyy)
3- taruk serbuk kunyit (nak serbuk cili pon boleyy)
4- buh kentang yang dah potong dadu
5- buh bawang yang dah potong dadu
6- pecah kan telor..buh skali dalam bancuhan
lepas tu hape tunggu lagik.?? kacoooo... kacoooo... kacoooo... sampei le bancuhan cucoq tuh sebati |
udah sebati camgini rupe nye :) likat x likat sangat le.. kalo nak buat cucoq leper bancuh kasi cair sket kalo nak buat bulat-bulat kasi likat aje bancuhan tu..senang aje kan? |
x abeh lagik... kome racik kan cheese-dale yang sekeping tuh kalo nak buh 2-3 keping pon ikot suke laa kalo x lalu makan cheese-dale taruk suku pon boleyy :) |
nampak x cheese-dale yang diracik-racik itu?? haa...ape tunggu lagik kasik kacoooo...kacoooo...kacoooo... ha ha ha (jangan kome pening udahh) |
dah ready bancuhan cucoq letak tepi sat sediakan kuali + minyak masak :) (ateee...x payah le minyak Alif jugak..x kesah le minyak goreng cap hape pon.. jangan minyak rambut sudda..hoho) |
siap sedia menggoreng (pastikan minyak dah cukop panas) aku buat nih versi cucoq leper okeyy |
haaa...nampak x? nampak x? itu laa lelehan cheese-dale yang aku cakap tuh.. memang tangkap leleh bhaiii....sslluurrppp~ |
okehh...dah cukop kuning garing udah boley angkat..makan le time pepaneh camgini cecah plak ngan sos cili pekena plak ngan nescafe tarik huiihhhh~ |
Selamat Mencubaaaa....!
ok gak ni... inovasi cucur selalu buh ikan bilis je... tq sharing dear... singgah komen dan klik2 sini..
ReplyDeletewelcome Anajingga :)
Deleteboleyy cuba resepi bujang nih hehe
Waalaikumussalam
ReplyDeletedah follow Tetamu Istimewa..mekasih :)