siape COMEL ikot sini tau..

Friday, November 8, 2013

Cucoq Bilis Cheese-dale (ade gambo)

Assalamualaikum :)

seperti yang dijanjikan kali ni aku sertakan ngan gambo skali
tuk resepi Cucoq Bilis Cheese-dale :)

kalo ade sape-sape yang nak tengok versi xde gambo pon boley
skodeng aje entri Cucoq Bilis Cheese-dale (i) sini yep :p

tadaaa....ini dia hasil lepas menggoreng :)
Bahan-bahan :
1 peket tepung cucoq bilis segera (aku pakei brand Adabi aje)
2 senduk tepung gandum (hat ni ikot sukatan memasing kalo nak byk letak le byk)
1 biji telor ayam basuh (gred ikot suke gak)
1 keping cheese-dale (ni yang xtra bahan aku buh)
1 biji ubi kentang - potong dadu
1 biji bawang merah - hiris ke potong dadu pon bley
secubit garam
secubit serbuk kunyit (ikot selera anak tekak..x bubuh pon xpe)
air secukop nye

ikot step camgini...xmo ikot pon xpe janji masuk sume bahan2 okep :)
1- bancuh tepung bilis Adabi + tepung gandum ngan air secukop adunan
2- taruk secubit garam (ala kadar aje..anak dara x leh masin2 okeyy)
3- taruk serbuk kunyit (nak serbuk cili pon boleyy)
4- buh kentang yang dah potong dadu
5- buh bawang yang dah potong dadu
6- pecah kan telor..buh skali dalam bancuhan

lepas tu hape tunggu lagik.??
kacoooo...
kacoooo...
kacoooo...
sampei le bancuhan cucoq tuh sebati 
udah sebati camgini rupe nye :)
likat x likat sangat le..
kalo nak buat cucoq leper bancuh kasi cair sket
kalo nak buat bulat-bulat kasi likat aje bancuhan tu..senang aje kan?

x abeh lagik...
kome racik kan cheese-dale yang sekeping tuh
kalo nak buh 2-3 keping pon ikot suke laa
kalo x lalu makan cheese-dale taruk suku pon boleyy :)
nampak x cheese-dale yang diracik-racik itu??
haa...ape tunggu lagik
kasik kacoooo...kacoooo...kacoooo...
ha ha ha
(jangan kome pening udahh)
dah ready bancuhan cucoq letak tepi sat
sediakan kuali + minyak masak :)
(ateee...x payah le minyak Alif jugak..x kesah le minyak goreng cap hape pon..
jangan minyak rambut sudda..hoho)
siap sedia menggoreng (pastikan minyak dah cukop panas)
aku buat nih versi cucoq leper okeyy
haaa...nampak x? nampak x?
itu laa lelehan cheese-dale yang aku cakap tuh..
memang tangkap leleh bhaiii....sslluurrppp~
okehh...dah cukop kuning garing
udah boley angkat..makan le time pepaneh camgini
cecah plak ngan sos cili pekena plak ngan nescafe tarik
huiihhhh~


okehhhh

Selamat Mencubaaaa....!

4 comments:

  1. ok gak ni... inovasi cucur selalu buh ikan bilis je... tq sharing dear... singgah komen dan klik2 sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome Anajingga :)
      boleyy cuba resepi bujang nih hehe

      Delete
  2. Assalamualaikum, singgah dan follow di sini. Jemput ke blog saya pula ya. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam
      dah follow Tetamu Istimewa..mekasih :)

      Delete